1 2 3 4 5 7 8 9 10 12 11 7
 

Το καταφύγιο

 

Το καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Τζεκ Μπακτσέ» σε υψόμετρο 1.000 μ. στο όρος Χορτιάτη. Η προσέγγιση στο καταφύγιο γίνεται είτε οδικώς είτε μέσω ορειβατικού μονοπατιού (πορεία 1.30 ώρας). Διαθέτει 22 κρεβάτια, αίθουσα τραπεζαρίας με τζάκι, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, WC και ντουζ.

 

Μετάβαση οδικώς:

Φτάνουμε στο χωριό Χορτιάτης ακολουθώντας την οδό Πυλαίας  –  Πανοράματος  – Διασταύρωση Χορτιάτη – Χορτιάτη ή την οδό Πεύκων (Ρετζίκι) – Ασβεστοχωρίου – Διασταύρωση Χορτιάτη – Χορτιάτη. Η απόσταση από Θεσσαλονίκη έως Χορτιάτη είναι 18-20χλμ.

Φτάνοντας στον οικισμό Χορτιάτη, προσπερνάμε το τέρμα των λεωφορείων (κυκλική πλατεία) και συνεχίζουμε προς το μοναστήρι Αγ. Σωτηρίου?  όπου σε 4,5 χλμ. φτάνουμε στο πάρκο των  κεραιών.  Αριστερά αρχίζει ο δασικός δρόμος (καλός χωματόδρομος ??) που περνά ανάμεσα από τις κεραίες και σε 2,7 χλμ. φτάνουμε στο Καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. . Στις διασταυρώσεις υπάρχουν σχετικές πινακίδες.

 Στις κεραίες επίσης μπορείτε να αφήσετε το αμάξι σας και να πεζοπορίσετε εύκολα σ τον δασικό δρόμο απολαμβάνοντας το όμορφο γεμάτο οξιές  και καστανιές δάσος (περ. 40 λεπτά).

 

Αστικό λεωφορείο:

·         με την γραμμή 57 (Ερμού – Ασβεστοχώρι – Διασταύρωση Χορτιάτη) ή

·         με την γραμμή 58 (Βενιζέλου – Πανόραμα – Διασταύρωση Χορτιάτη)

·         στην Διασταύρωση Χορτιάτη έχει λεωφορείο ανταπόκρισης στο οποίο γίνεται μετεπιβίβαση (γραμμή 61) έως το τέρμα Χορτιάτη (στρόγγυλη πλατεία).

 

Πεζοπορώντας: 

·         Μονοπάτι των Παγοποιών ή αλλιώς κλασικό μονοπάτι του ΣΕΟ.

Βρίσκεται σε απόσταση 1.000μ από το τέρμα των λεωφορείων (επάνω στην κεντρική οδό προς το βουνό). Στην είσοδο του μονοπατιού υπάρχει πινακίδα που αναφέρει τις ώρες πορείας και ένδειξη λειτουργίας Καταφυγίου Χορτιάτη (Ανοιχτό ή Κλειστό).

 

·         Αν και στα πρώτα μέτρα το μονοπάτι ξεκινάει απότομα, μετά από λίγα μέτρα συνεχίζει ομαλά και χωρίς δυσκολίες. Ακολουθώντας μία από τις ωραιότερες διαδρομές του βουνού, σε περίπου μιάμιση ώρα φτάνουμε στο καταφύγιο.